Fiber İnternet, ADSL ve Kablonet Arasındaki Farklar Nelerdir?
Günümüzde internetin yaygınlaşması ile birlikte daha yüksek hızlı internet arayışları başlamıştır. Çünkü; zaten günümüzde her şey o kadar çabuk popüler oluyor ve eskiyor ki bu hıza ayak uydurmak isteyenlerin tek çözümleri daha hızlı internet oluyor. Bu nedenle internete daha hızlı erişmek için yöntemler düşünülmektedir.
Örneğin; Türkiye’de yüksek hızlı geniş bantlı bir internet hizmetine erişmek için ADSL, fiber optik ve kablo gibi farklı bağlantı türleri arasında seçim yapma şansınız bulunmaktadır.
İnternet Bağlantı Türlerinin Farkları
Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL)
Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) yani Asimetrik Dijital Abone Hattı teknolojisine sahip olan bağlantılarda bakır telefon kabloları aracılığıyla veri iletimini sağlanmaktadır.
ADSL sisteminde bilgi transferi telefonlardan bağımsız olmakta ancak aynı hat üzerinden gerçekleşmektedir. Ayrıca, ADSL sistemi gelişen teknolojiler ışığında kendini geliştirmiş ve daha hızlı bilgi transferi sağlamak amacıyla ADSL 2+ ve VDSL gibi türleri ortaya çıkmıştır.
Fiber Optik
Fiber optik internet sistemi, temelde cam ya da plastikten yapılmış şeffaf ve ışığı iletme özelliği taşıyan bir kablo türü olarak karşımıza çıkmıştır. Fiber optik kablolar verilerin yüksek hızda aktarımı amacıyla kullanılmaktadır.
Ayrıca, bu kablolar uzun seneler boyunca dayanabildiği ve dışarıdan müdahale etmenin zor olduğu ortamlarda bulunduğu için oldukça yüksek güvenlikli iletişim aktarımı sağlamaktadır ve optik kablo teknolojisi sayesinde daha fazla veri taşınmasına imkân tanır.
Kablonet / Uydunet
Kablonet ya da Uydunet teknolojisi, Kablo TV altyapısını kullanarak telefon hattına gerek duyulmadan modem ile internet bağlantısı kurulmasına olanak tanımaktadır.
Kablonet/Uydunet teknolojilerinde genelde koaksiyel (eş eksenli) kablolar kullanılmaktadır. Kablo teknolojisinin en büyük avantajı mesafeye bağlı olarak internet hızının düşememesidir.
Bağlantı Hızları Karşılaştırması
ADSL sisteminin kullanıldığı internet bağlantılarında modeminiz telefon santraline ne kadar yakın olursa o kadar hızlı bir şekilde hizmet almanız sağlanmış olur. Teknolojinin değişimi ve dönüşümü süreçleriyle birlikte 16 Mbps ve üstü internet hızlarından bahsetmek mümkün olsa da, bunun teorik bir hesaplama olduğunu ve gerçek hızın daha düşük olacağını aklınızın bir köşesinde tutmak fayda sağlayacaktır.
Bağlantınızın hızını ölçen bir sürü hız testi uygulamasıyla gerçek hızınızı ölçebileceğinizi unutmayınız. ADSL sisteminin asitmetrik olmasından kaynaklı olarak indirme hızının yükleme hızından daha yüksek olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Örneğin, aynı büyüklükte bir dosyayı göndermek istediğinizde bu gönderme işlemi indirme işlemine göre daha uzun bir süreci kapsayacaktır. Başka bir dezavantajı ise, bant genişliği haneler arasında bölüşüldüğünden hane sayısı arttıkça ortalama hız düşecektir.
Kablo teknolojinin ADSL’den farkı ise, simetrik bir yapısı olduğu için veri yükleme ve indirme hızları eşit olmasıdır. Genel olarak kablo internet hızı, modem teknolojisi, geniş bant için ayrılmış radyo frekansı kanalı ve aktif kullanıcı sayılarına bağlıdır. Özellikle DOCSIS 3.0 teknolojisine sahip modemlerle ile fiber internete yakın hızlara ulaşmak mümkün hale gelmektedir.