İşlemci Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bilgisayar için her parça çok önemlidir. Ancak işlemci bilgisayarın beyni olduğu için bilgisayar alırken ya da toplarken en çok üzerine düştüğümüz konu işlemci seçimidir. Bu nedenle, işlemci satın alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusu oldukça önemli. İşte, bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler…
Piyasada yüzlerce farklı işlemci seçeneği mevcut ve işlemcilerin özelikleri arasındaki farklılıklar sizi seçim yaparken zorlayabilir. Adım adım ilerleyerek öncelikle, işlemci nedir sorusunu yanıtlayalım.
İşlemci Nedir? İşlemci Ne İşe Yarar?
Genel olarak işlemciyi bilgisayarın beyni olarak tanımlayabiliriz. İşlemci bazen CPU veya Merkez İşlem Birimi (MİB) olarak belirtilir. Günümüzde kullanılan MİB’ler daha çok mikroişlemci şeklindedir.
Bilgisayarın en önemli parçalarından biri olan işlemciler, bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. Bilgisayar kullanırken verdiğiniz her bir komuttan işlemci sorumludur. İşlemci anakart üzerinde bulunur. Verilen komutu hesaplayarak ilgili birime gönderir. Bu işlem saniyeler içinde tamamlanır. İşlemcinin bir saniye içerisinde gerçekleştirdiği komut sayısı ise megahertz (MHz) ya da gigahertz (GHz) olarak ifade edilir.
İşlemci Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İşlemci pazarında iki büyük firma üretim yapmaktadır. Piyasaya hâkim olan bu iki firma AMD ve İntel’dir. İki firma da farklı işlemci teknolojilerine sahiptir. Bu firmalar, işlemci teknolojisini her geçen gün geliştirmektedir.
AMD ve İntel işlemciler farklı soket standartlarına ve farklı özelliklere sahiptir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri her anakart bir tip işlemciyi destekler.
Anakartınızın İntel ya da AMD işlemci tipinden hangisini desteklediğini öğrenmeli ve ona göre işlemci satın almalısınız.
İkinci El İşlemci ile Sıfır İşlemci Arasında Performans Farkı Var mı? Adlı makalemiz:
https://vardata.com.tr/ikinci-el-ve-sifir-islemci-cpu-arasinda-performans-farki-var-mi/
Soket Yapısı
İşlemci satın alırken anakarta uygun soket yapısı ve yonga setine sahip işlemci seçmelisiniz. Günümüzde işlemci soket yapıları iki tiptedir. Birincisi, ‘Pin Grid Array PGA) tipidir. İşlemci, altında bulunan iğne şeklindeki pinler ile anakarta takılır. İkincisi ise ‘Line Grid Array (LGA)’dır. Pinler anakart üzerindedir ve işlemciyi bu pinlere uygun yerleştirmeniz gerekir. Günümüzde çoğu işlemci LGA yapısına sahiptir.
PGA ve LGA soket tipleri işlemcinizin anakarta bağlanma şekline göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, işlemci satın almadan önce anakartın hangi soket tipini desteklediğini öğrenmeli ve ona göre işlemci satın almalısınız. Anakart aldığınız işlemcinin soket yapısını desteklemezse anakart ile işlemciyi çalıştırmanız mümkün olmayacaktır.
Bununla birlikte. Soklet yapıları aynı olan anakart ve işlemci de bazen birbirine uymayabilir. Örneğin; İntel 1150 LGA işlemci ile 1155 LGA soketli bir anakarta yerleştiremezsiniz. İşlemcide yer alan pin sayısı 1150 iken. anakartta 1155 olduğundan uyumlu değildir.
Yonga Seti
İşlemci satın alırken dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan biri de yonga setinin anakarta uyumlu olmasıdır.
Her anakart modeli sahip olduğu işlemci tipini destekler. Bir anakart, İntel ya da AMD işlemcilerinden birini destekler. Ancak aynı işlemci tipine sahip olan anakartlar farklı yonga setine ihtiyaç duyabilir. Örneğin; İntel 7700k ile 8700k aynı LGA modeline sahiptir. Ancak 8700k sahip olduğu teknoloji nedeniyle farklı bir yonga setine gereksinim duyar. Bu nedenle, işlemcinizi belirledikten sonra, anakart modelinizin hangi yonga seti ile uyumlu olduğuna bakmalısınız.
İşlemci Çekirdek Sayısı
İşlemci satın alırken dikkat etmeniz gereken özelliklerden biri de işlemci çekirdek sayısıdır. Günümüz teknolojisinde işlemciler 2 veya daha fazla çekirdek yapısına sahiptir. Bu çekirdekler aynı anda gelen komutları işler ve ilgili birime aktarır. Böylece aynı anda birçok işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.
Çekirdek sayısı ile bilgisayarın performansı doğru orantılıdır. Eğer günlük işlerimiz için bilgisayar kullanıyorsak 2 çekirdek yeterli olacaktır. Ancak oyun oynuyorsak 4 veya daha fazla çekirdekli işlemci gereklidir. Özellikle oyun severler gelişen teknoloji ile yüksek performansla oyun oynamak için 4 veya daha fazla çekirdekli işlemci tercih ederler.