Media Converter (Fiber Optik Dönüştürücü) Nedir?
Günümüz bilişim teknolojileri verinin oldukça hızlı aktarıldığı ve her geçen gün kendini sürekli yenileyen bir sisteme sahiptir. Fiber teknolojisi de hızlı veri aktarımının önemli basamaklarından biridir. Fiber teknoloji sayesinde veri, çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde aktarılabilmektedir.
Fiber optik network sistemleri, her türlü network ürününü fiber optik kablo üzerinden taşınmasını sağlar. Fiber optik kablolar, otomatik kazanç kontrolü, kısa devre korumalı elektronik yapısı ile hatasız profesyonel bağlantı çözümleri sunar.
Media Converter Nedir?
Media converter bilinen adıyla fiber optik dönüştürücüler, optik kablolar aracılığıyla verinin hızlı bir biçimde taşınmasını sağlar. Uzak mesafede bulunan ağları fiber optik kablo ile birbirine bağlar. İletim mesafesini 100 kilometreye kadar çıkarabilir. Böylece, 100 kilometreye kadar veri, ses ve görüntü iletmeniz mümkündür.
Media Converter Özellikleri
Tak çalıştır durumda kullanıma hazırdır.
Kolay görünen LED göstergeleri, ağ faaliyetlerini kolayca izleme olanağı sağlar.
FX port için Half –Duplex (yarı çift yönlü) iletim modunun yapılandırılmasını sağlar.
Çift tam yönlü ve yarı çift yönlü cihazları destekler.
Optik ayar, network tanımlaması yapılması gerekmez.
Binalar arası network bağlantı sağlayabilir.
Uzak omurga networkleri birbirine bağlanabilir.
Network ürünlerde uzak mesafelere fiber kablo aracılığıyla sorunsuz bağlantı gerçekleştirilebilir.
Media Converter Kullanım Alanları
Medya dönüştürücüleri, CCTv kamera, ip telefon gibi alanlarda kullanılır.
Media Converter Nasıl Çalışır?
Fiber optik kablo kullanılmış olan media converterin bir core’u alıcı, diğer core’u ise verici olarak görev yapar. Yüksek performans sağlaması için fiber optik kablo kullanılır ve böylece transparan olarak iki farklı hızlı Ethernet bükümlü çift aygıtlar arasında bağlantı mesafesini uzatmak olasıdır.
Media converter, bir veya iki fiber optik konnektörler ile bir RJ45 jakı ve bir harici güç kaynağından oluşur. Endüstriyel medya converter modelleri ise dış ortamlarda kullanılmaktadır. SFP girişli medya converter ise kullanıcı tercihlerine göre IEEE802.1’e uyma 10Base – T, IEEE802.3u 100Base –TX, IEEE802.3ab 1000Base-TX, IEEE802.3z 1000Base-SX/L ile çalışır.