RAM Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

RAM Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

RAM Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Ram nedir? RAM tüm bilgisayarlarda kullanılan bir donanımdır. Bu donanım hakkında daha detaylı bilgi, açılımı ve çeşitlerini yazımızda bulabilirsiniz.

RAM Nedir?

Kısaca RAM, tüm bilgisayarda, tablet ve akıllı telefonlarda yer alan verilerin geçici olarak saklandığı bir depolama alanıdır.

“RAM” Açılımı Nedir?

  • Random Access Memory İngilizce teriminin kısaltılmışıdır.

Veri saklama özelliği ile harddisklere benzeyen RAM’in diğer depolama ürünlerine göre benzersiz bir yapısı vardır. RAM’de veriler geçici olarak saklanmaktadır. Bu nedenle bilgisayar/tablet kapandığında ya da yeniden başlatıldığında cihaz üzerinde yer alan tüm veriler silinmektedir.

Bilgisayar açıldığında RAM hemen devreye girerek HDD veya SSD’de tutulan verilerden önemli olanları, işlemcinin daha hızlı erişebilmesi için RAM üzerine aktarılmaktadır.

HDD ve SSD gibi depolama ürünleri bir veriye ortalama 10 mili saniye civarında erişirken RAM  yaklaşık olarak 0,1 mili saniyeden daha kısa sürede verilere erişim sağlayarak tüm işlemlerin çok daha hazlı gerçekleşmesine yardımcı olur.

Çeşitleri Nelerdir?

RAM donanım olarak sadece mainboarda takılan bir baskılı devre kartı olarak kullanılmaz. Gerekli olan diğer donanımların üzerinde default olarak da gelmektedir. Örneğin ekran kartı ve mikroişlemciler üzerinde tamamen cihazlara ayrılmış olan random access memory modülleri bulunmaktadır.

Bellek yongaları donanım üzerine çift taraflı yani 2 ve 2’nin katları olacak şekilde yerleştirilmiştir. Bu nedenle kapasiteleri her zaman ikinin katları şeklinde olmaktadır.

Random Access Memory Çeşitleri:

1- DRAM : Dinamik Ram
2- SRAM: (Statik Ram)
a- CACHE RAM
b- FPM DRAM :hızlı sayfa modu Fast Page Mode
c- EDO DRAM :Genişletilmiş veri çıkışı –Extended data Out
d- BEDO DRAM: Burst Edo
e- SDRAM : senkronize DRAM

Ram Fiyatları

Sıfır ve ikinci el ram fiyatları için lütfen ilgili sayfamızı ziyaret ediniz. Firmamız aynı zamanda 2.el ram alım satımını da yapmaktadır.

İkinci el ram ile sıfır ram arasında performans farkı var mıdır?

Bu gönderiyi paylaş


    İletişim & Keşif Formu