RAM, ROM ve Dahili Hafıza Arasındaki Farklar Nelerdir?
Telefonlar, bilgisayarlar, tabletler ve daha birçok depolama yapabilen cihazlar hakkında konuşulduğunda çok sık hafızanın bahsini duyarsınız. Bazı zamanlarda bu RAM, bazı zamanlarda bu ROM ya da dahili depolama olarak karşınıza çıkmaktadır. Ancak, var olan bilgilerin zaman zaman yetersizliği yüzünden bu kavramların ne olduğu hakkındaki belirsizlik çoğu zaman yanlış yönlendirmelere sebep olmaktadır.
RAM
RAM’in açılımı Random Access Memory şeklinde olmaktadır. Ancak Türkçesi Rastgele Erişim Belleği olan RAM, bilgileri içinde muhafaza etmemektedir. Örneğin; elektrik kesildiğinde içindeki bilgilerinde silindiği bilinmektedir. Bu nedenle, RAM’ler genellikle bilgiyi geçici bir süreliğine depolama görevini üstlenen depolama birimleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
RAM’in depoladığı şeyler arasında işletim sistemi ve arkada çalışan uygulamalar bulunmaktadır ve RAM’lerin miktarı, o cihazda yapabileceğiniz çoklu görev sayısını belirleme noktasında çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu da kısaca, ne kadar çok RAM’iniz varsa, o kadar çok uygulamayı aynı anda beraber çalıştırabileceğiniz anlamına gelmektedir.
ROM
ROM’lar özel bir RAM çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır ve açılımı ‘Read only Memory’ olmaktadır. Türkçesi ise ‘Sadece Okunan Bellek’ olan bu RAM türünde elektrik kesildiğinde bile bilgileriniz silinmemektedir.
Hard disklerin aksine ROM’ların tüm bellek bölümlerine ulaşmaları aynı süreyi aldığı için işletim sisteminin içerikleri de genellikle burada saklanmaktadır. Böylece insanları zora sokabilecek gecikmelerin önüne geçilmiş olunmaktadır.
ROM’ları yazılabilen ve yazılamayan ROM’lar olarak ikiye ayırmak doğru olacaktır. Çünkü; CD ve DVD’ler, üstüne yazılamayan ROM’lara örnek sayılabilirken, konsollar üstüne yazılabilen ROM’lara örnek olmaktadır.
Dahili Depolama
Günümüz şartlarındaki akıllı telefonlarda karşımıza iki temel dahili hafıza çeşidi çıkmaktadır. Bu iki temel tür ise: eMMC ve UFS olarak adlandırılmaktadır.
Bu iki hafıza çeşidi zaman içerisinde ROM’ları yerinden etmiş ve değiştirilmemesi gereken kısımları yazılım sayesinde koruma altına alınmıştır.
eMMC ya da UFS depolama alanlarının bu kadar güçlü olmasının ana sebepleri ise, kaydettiğiniz tüm bilgileri, çektiğiniz tüm fotoğrafları ve videoları siz silmeye karar verene kadar saklıyor olmasıdır. Bu sayede saklanan veriler ile istediğiniz kadar oynama yapabilir ve üstüne tekrar tekrar yazma işlemi yapabilirsiniz.
Kısaca, RAM’ler işletim sisteminin ve kullandığınız uygulamaların olduğu yerdir ve telefonunuzu kapattığınızda her şey silinmektedir. ROM’lar telefonda üstüne yazılması mümkün olmayan yerlerde kullanılmaktadır ve işletim sisteminin önemli parçalarıdır. Dahili hafıza ise tüm kişisel bilgileriniz, fotoğraf ve videolarınızın bulunduğu bölümdür. İstediğiniz kadar yazma ve değiştirme yapabileceğiniz bir alandır.