Server Nedir – Server Çeşitleri Nelerdir?
Bir web siteniz varsa ya da olmasını istiyorsanız mutlaka onu bir yerde depolamanız gerekiyor. Ancak bu depolama normal bir bilgisayar gibi düşünülmemelidir. Sitenizin içeriği ve sitenizden beklenti bu noktada depolama konusunda belirleyici faktör olacaktır. Yapacağız işle ilgili almak istediğiniz sunucunun bir bölümü size yetiyor mu yoksa sizin daha büyük bir sunucuya mı ihtiyacınız var. Bunları tespit ettikten sonra sunucu seçmeniz yerinde olacaktır. Sunucu seçimiyle ilgili olarak bir giriş yaptıktan sonra server ( sunucu ) nedir? Bu sorunun yanıtıyla devam edelim.
Server ( Sunucu ) Nedir?
Server evinizde bulunan bilgisayarınız gibidir. Ancak içerisinde işlemci, bellek, ram ve sabit sürücü gibi güçlü bileşenler vardır. Sunucuların evimizdeki bilgisayarlardan farkı, çok daha güçlü olmalarıdır. Bir internet sitesinin bağlı olduğu kodları saniyeler içerisinde işleyebilmeli ve aynı anda binlerce kişiye gönderebilmesi gerekiyor. Bunun içinde internet sitesi oluşturulmadan önce mutlaka kaliteli ve güvenilir bir server firması bulmak gerekir. Sunucular 7/24 açık olmak zorundadır. Çünkü insanların internet sitesine girdiğinde çağırdığı bilgilere hemen ulaşabilmesi gerekir. Bunun için yüksek performans ve donanım gerekir.
Server ( Sunucu ) Çeşitleri Nelerdir?
Sunucular kendi içerisinde ihtiyaca göre çeşitlendirilmiştir. Server çeşitleri şu şekilde belirlenmiştir.
- Web Server
- FTP Server
- E-Posta Server
Şu an yazıları okuduğunuz ve hatta buraya gelebilmek için arama yaptığınız arama motorlarının bağlı olduğu server, web server şeklinde tanımlanabilir.
FTP server ise yalnızca dosya aktarımı yapılmasını sağlar. Uzaktan erişim sağlanabilen sistemdir.
E-Posta Server adından da anlaşılacağı gibi günlük alıp gönderdiğiniz maillerinizin barındırıldığı serverdir. Örneğin; Outlook gibi.
Server çeşitleri hakkında yukarıda açık ifadeler kullandık. Merak ettiğiniz husus; bu sunucuların nerede durdukları konusundaysa ona da şu şekilde bakabiliriz.
İkinci El Server Ürünleri web sitemiz https://vardata.com.tr/ üzerinden bize ulaşarak satabilir ve alabilirsiniz.
Sunucular Nerede Duruyor?
Sunucular veri merkezi denilen ve yüksek bir internet hızına bağlı olan gerekli güvenlik önlemlerinin alınmış olduğu merkezlerde tutulurlar. Sunucunun büyüklüğü ise veri merkezinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Aynı anda onlarca hatta on binlerce sunucunun çalıştığı merkezlerde vardır. Bu merkezler için özel olarak yapılmış ve yalıtımı güçlü olan bir oda tahsis edilmek zorundadır. Normal elektriğin çok üzerinde bir düzenin kurulu olduğu sistemlerin soğutulabilmesi için klima kullanılır. Oda ısısı aynı ayarda tutulmak zorundadır. Bunun içinde iyi bir teknik desteğe ihtiyaç duyulur.