Switch Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?

Switch Konfigürasyonu Nasıl Yapılır

Switch Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?

Switch yani anahtar bağlı olduğu bilgisayarların haberleşmesini sağlayan, ortamı collission (çakışma) domainlerine ayıran ve ikinci katmanda iş yapan aygıtlardır. Üzerlerinde bulunan MAC Adresi Table’ları (CAM Table) aracılığıyla ağ içerisinde aygıtlar arasında iletişim sağlar.

Switch’ler yeni bir network üzerinde kullanmak istendiğinde üzerlerinde yer alan yapılandırma bilgisinin silinmesi gerekir. Eğer switch daha önce herhangi bir ağda kullanılmadıysa üzerinde herhangi bir konfigürasyon bilgisi de olmayacaktır.

Switch’lerde açma ve kapama düğmeleri bulunmamaktadır. Güç kablosu takıldığı anda switch açılır. Switch üzerindeki ilk konfigürasyonu yapmak için konsol kablosu ile switch’e uzaktan COM portundan bağlanmak gerekir. Bunun olmasının nedeni, switch’in henüz uzaktan bağlanabilecek bir IP adresinin bulunmamasıdır.

Switch’ler ve router’lar boot işlemleri esnasında üzerlerinde yer alan ışıklar aracılığıyla boot işlemleri hakkında bilgi sağlar. Bu ışıklar LED olarak adlandırılır. Cisco switch’ler üzerinde system (SYST) ve redundant power supply (RPS) denilen iki adet sistem ile ilgili LED bulunur. Bununla birlikte, switch mode’larını tespit etmek için bir mode butonu ve bu butonun etki ettiği LED’ler bulunur.

Switch Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?

Switch’in görevi, MAC adreslerini edinmek ve onları CAM table içerisinde tutmaktır. Aygıt, 5 dakika gibi bir süre ile öğrendiği MAC adreslerini tutar. Bu bilgi aracılığıyla portlarını yöneterek aygıtlar arasında trafiği iletme görevini gerçekleştirir.

Switch ilk yüklenmesini yaptığında hafızası boştur. Bir portun ucuna bağlanmış bilgisayar bir frame yollar. Frame hedef ve kaynak MAC adreslerinden oluşmaktadır. Aygıt henüz hedef MAC adresinin hangi portunda olduğunu bilmeden paketin iletildiği portu belirler.

Switch bir frame’in ileteceği portu bilmiyorsa, geldiği port haricinde bütün diğer portlardan yollar. Eğer aygıt hareket vermezse 5 dakika sonunda MAC adresi tablodan silinir.

Bir switch’e her bir cihazdan gelen binlerce frame göz önüne alınırsa bu işlem için yoğun bir faaliyet gerekmektedir. ASIC (Application Specific  Integrated Circuitry) bu aşamada devreye girmektedir. Özel olarak hazırlanmış hardware chip’ler, bu fonksiyonları hardware seviyesinde gerçekleştirmeyi sağlar.

Switch üzerindeki LED’ler herhangi bir problem olmadığında yeşil yanar. Problem olması halinde ise turuncu ışık yanar. Veri aktarımı esnasında yeşil ışık yanıp söner. Switch’ler boot işlemleri esnasında işletim sistemi dokümanını flash’tan RAM dosyasına yükler.

https://vardata.com.tr

Bu gönderiyi paylaş


    İletişim & Keşif Formu