GBIC ve SFP Nedir?
Fiber optik bir ortam ile anakartı birbirine bağlamayabilmek için, GBIC ya da SFP gibi bir konnektöre sahip olmanız gerekmektedir.
GBIC kısaltması “Gigabit Arayüz Dönüştürücü” anlamı taşımaktadır ve 1990’larda oldukça yoğun bir şekilde kullanılmıştır.
Bakır, fiber optik kablolar ve benzeri gibi birçok farklı ortama standart olarak bağlanabilmektedir. SFP ise GBIC ile aynı işlevi yürüten “Küçük, Takılabilir Form Faktörü” anlamı taşımaktadır. GBIC ve SFP arasındaki temel fark aralarındaki boyut farkıdır. SFP, GBIC’ye göre oldukça küçük bir boyuta sahiptir.
Boyutlarının birbirinden farklı olması birçok insan için özellikle de bu aygıtlar ile ilgilenenler için çok önemli bir konudur. Bir sunucu konumundaki alanın çok sınırlı bir yapısı olduğu düşünüldüğünde, SFP’nin kullanılması sayesinde GBIC’nin kullanılmasına oranla daha az raf birimine sahip olmanıza rağmen aynı alana daha fazla veri koymanız sağlanmaktadır.
Bu fark sebebiyle SFP alanlarını en üst seviyeye çıkarmak isteyen yöneticiler ile birlikte hızla büyük bir popülerlik yakalamıştır. SFP’ler daha popüler hallere geldikçe, GBIC de bununla beraber düşüşe geçmiştir. Bu nedenle günümüzde GBIC modası geçmiş bir teknoloji olarak karşımıza çıkmakta ve GBIC uyumlu ekipman bulmak zorlaşmaktadır. SFP ise günümüzde de hala sıklıkla kullanılmaktadır hatta SFP+ gibi yeni standartlar ortaya çıkmaktadır.
SFP ve GBIC Karşılaştırması
SFP ve GBIC karşılaştırması çoğu zaman pek doğru olmamaktadır. Çünkü; performans olarak ikisinin de birbirinden çok büyük bir farkı bulunmamaktadır. İkisinin de özellikleri bakımından hem elektrik hem fiber optik açıdan aynı sayılmaktadır.
Bu nedenle de birinden diğerine geçiş yapmak performansınızı ne çok düşürecektir ne de çok yükseltecektir. Ancak, yeni bir kurulum gerçekleştirmeyi planlıyorsanız GBIC gibi eski bir ekipmandan ziyade SFP gibi daha yenilikçi bir bakış açısına sahip ve boyutsal olarak daha portatip olan bir ekipman seçmeniz daha mantıklı bir hareket olacaktır.
Böylelikle ilk satın alım işleminizde güzel bir tasarruf elde etmiş olursunuz ve kısa vadede güzel bir ivme yakalarsınız. Fakat uzun vadeli düşünüldüğünde gelişen teknolojiler ışığında daha fazla harcama yapmanız gerekebilir ve bu da sorun yaratabilir.